Jorge Domecq defensa a Ca n'Oleo la necessitat d'accelerar la integració europea per a que la UE compti amb més capacitat de decisió

L'expert en diplomàcia clausura el cicle divulgatiu del Moviment Europeu i el Consell Social de la UIB

"No es tracta tant de crear una Europa independent sinó de ser capaç de poder triar aliats. Poder actuar quan decidim". Així iniciava la seva xerrada aquest dimarts, 4 de juny, el diplomàtic Jorge Domecq, la cinquena i darrera conferència del Cicle Parlem d'Europa amb el Moviment Europeu organitzada pel Moviment Europeu amb la col·laboració del Consell Social de la Universitat de els Illes Balears i del Govern de les Illes Balears.

La introducció de l'acte va estar a càrrec d'Andreu Ferrer, vicepresident del Consell de les Illes Balears del Moviment Europeu (CIBAME) i la cloenda, del president del Consell Social de la Universitat de les Illes Balears, Antoni Bennasar. El màxim responsable del Consell Social va refermar el seu compromís amb els ideals europeistes de CIBAME i es va comprometre a continuar col·laborant amb aquest col·lectiu des de la institució universitària. "La feina d'entitats com el Moviment Europeu amb una clara vocació d'integració europea des del respecte, el diàleg i el consens, a través d'iniciatives com aquesta que avui celebrem, resulta essencial per donar llum en un moment en què els discursos extrems interessats arriben amb força a tots els estats europeus i s'estenen amb una rapidesa esfereïdora. La informació de primera mà, de qualitat, amb fonament, és una eina essencial per lluitar contra la desinformació", va explicar.

Una Europa vulnerable

La conferència de Jorge Domecq ha repassat les vulnerabilitats d'una Unió Europea autònoma, en un context de recents crisis successives com la de la COVID o les de les guerres a Ucraïna i Palestina, on Europa i occident van perdent pes demogràfic i econòmic.

Entre les solucions, s'ha apuntat a la necessitat que la nova Comissió i el Parlament que sorgeixen de les pròximes eleccions europees han de ser conscients de la urgència de canviar els ritmes europeus. El primer que s'hauria de fer, segons Domecq, és accelerar la integració de la Unió Europea, iniciar el canvi de procediment en la presa de decisions, fixar un marc regulador d'inversió en la transició energètica, augmentar la inversió en defensa, transformar el model educatiu per adaptar-se als nous llocs de feina, recuperar l'accés a l'espai i canviar la política minera a Europa. El diplomàtic va concloure que estem davant un món més tancat i més fracturat, en el que les autocràcies van guanyant pes davant les democràcies i això fa necessari enfortir les institucions i una major integració de la UE.

Jorge Domecq, actualment director de Relacions Institucionals a Espanya d'AIRBUS i conseller estratègic de la companyia, compta amb una llarga trajectòria diplomàtica i internacional amb diverses representacions al Consell de l'Aliança Atlàntica i el Brasil. Va ser assessor executiu del gabinet del ministre de Defensa, director del gabinet del secretari general de l'OTAN i ha ocupat diferents càrrecs diplomàtics a Itàlia, al Marroc, a Gibraltar i a Filipines, a més de ser director general de les Nacions Unides, Afers Globals i Drets Humans, i, posteriorment, director general d'Afers Multilaterals, Representant permanent a la OSCE i director executiu de l'Agència Europea de Defensa, càrrec que ha ostentat fins al gener de 2020.

Data de publicació: 05/06/2024